Skip to main content

Košarica

Metoda Martindale ali vzdržljivostni preizkus Martindale je postopek, pri katerem se oceni trpežnost in primernost testnega blaga za domačo ali industrijsko uporabo.

Kako poteka test?

Tkanino, ki se preizkuša, se napne na spodnje plošče stroja Martindale. Majhni diski iz voščene volne nenehno drgnejo po testni tkanini. Stanje testne tkanine je med testiranjem večkrat pregledano in vsake vidne sprememmbe blaga, natrganine in obraba so zabeleženi. Test se zaključi, ko se voščena volna strga ali se na testni tkanini pojavi vidnejša sprememba v izgledu.

Kako beremo enote Martindale?

Rezultati, ki so pridobljeni po koncu testiranja vsakega vzorca tkanine so zaokroženi na 1000 ciklov/ drgnjenj in tako razvrščeni v več kategorij.

< 10.000 enot : Dekorativna uporaba

Materiali, ki ne dosežejo 10.000 enot, so primerni za dekoracijo. Mednje spadajo okrasne blazine, ki lepo popestrijo pohištvo in so zaradi več fukncijske uporabe postale nepogrešljivi del vsakega dnevnega prostora.

10.00 – 15.000 enot: Občasna domača uporaba

Materiali, ki so primerni za občasno domačo uporabo zaradi nežne preje v sestavi tkanine ali občutljive konstrukcije same tkanine. Nekatere dekorativne tkanine  niso primerne za uporabo na težkih obrabnih površinah ali v fiksnih oblazinjenih predelih zaradi čiščenja, ki je v tem primeru “samo suho čiščenje”.

15.000 – 30.00 enot: Pogosta dnevna domača uporaba

Od te kategorije enot dalje je blago priporočljivo za uporabo na pohištvu v bivalnem prostoru, ki je lahko predmet dnevne uporabe, kot so stoli, tabureji in sedežne garniture.

> 30.000 enot: Komercialna uporaba

Primerno za vso komercialno in domačo pogosto uporabo v težkih pogojih, kot tudi za pogosto dnevno domačo uporabo.

Ali je blago, ki ima veliko enot Martindale, neuničljivo?

 V tekstilni industriji lahko pride do konkurence za pridobitev višjih rezultatov abrazijskega testa, vendar v resničnem svetu vsi rezultati, ki presegajo in so večji od 50.000, zelo malo vplivajo na samo obrabo.

Test Martindale je samo za merjenje abrazije. Obstajajo številni drugi dejavniki, ki lahko vplivajo na obrabo oblazinjenja na kosu pohištva, vključno s kemikalijami, ki se uporabljajo pri pranju tkanine, UV-izpostavljenosti in obdelavah površin, kot so zaščita tkanine ali negorljivi načini obdelave.

Call Now Button