Skip to main content

Košarica

FEYDOM triki

Pri mačkah je praskanje normalno, nagonsko vedenje in VAŠ CILJ JE, da mačka opraska sprejemljive predmete in pusti sedežno garnituro pri miru ?

Kaj mačke praskajo? Večino mačk privlači kar koli z nežno, grobo ali teksturirano površino ali nekaj, v kar si resnično lahko potopijo kremplje.

Kdaj praskajo? Ko se zbudijo iz dremeža, ko želijo označiti svoje ozemlje ali ko so nad nečim navdušeni, na primer, ko pridete domov iz službe ali nad novo sedežno garnituro ? pa tudi, da odstranijo odmrlo zunanjo plast svojih krempljev.

Kako se praskajo? Nekatere mačke se rade postavijo ob navpično površino; drugi se postavijo vodoravno in za dober odsek držijo rit v zraku.

#FEYDOM REŠITVE

#1 Praskanje mačke je odvisno predvsem od teksture zaželjenega predmeta, zato je prekrivanje sedežne garniture z dodatnimi pregrinjali nesmiselno, saj mačke privlačijo prav te strukture. Priporočamo predvsem začasno prekrivanje na primer z dvostranskim lepljivim trakom ali aluminijasto folijo, ker so mačje tačke zelo občutljive jim lepljivost ne bo všeč?
Na spletu lahko kupite tudi ščitnik pohištva za praske, ki se v obliki prozorne vinilne plošče namesti na mesta kjer Vaša mačka rada praska in tako obvarujete sedežno garnituro.

#2 Mnoge mačke ne marajo vonja citrusov ali mentola. Priporočamo da v vodo zmešate malo sode bikarbone in eterično olje in posprejate Vašo sedežno garnituro. Lahko pa tudi pod sedežno garnituro ali ob straneh postavite bombažne kroglice, namočene v kolonjsko ali eterično olje. Saj bo vonj mačke odvračal od praskanja, vendar jih ne smete postaviti na tkanino, saj bodo namočene kroglice pustile mastne madeže, ki se ne bodo dali odstraniti.

Te predmete boste morda morali držati na mestu nekaj tednov ali mesecev ali dokler se vaša mačka ne navadi.

#3 Praskalniki in blazinice so na voljo v vseh oblikah, velikostih in materialih, priporočamo, da jih nastavite po stanovanju več, še posebej na njihovih priljubljenih točkah zadrževanja. Če pa se počutite kreativne pa lahko po spletu enostavno poiščete načrte in ideje sami ali poskusite eno domačo alternativo po teh nasvetih: Trdna pokončna opora, pokrita z vrvjo; ravna blazinica iz valovitega kartona, hrbtna stran preproge ali majhen kos lesa še vedno z lubjem, so lahko odlične blazinice za praskanje (le prepričajte se, da les ni bil obdelan s kemikalijami, preden ga vnesete noter). Praskajoči predmet je lahko samostoječ, leži na tleh ali visi na kljuki. Poskusite ugotoviti, kaj ima vaša mačka raje ali, še bolje, zagotovite različne predmete za praskanje na različnih mestih in položajih.

#4 Na stebriček vtrite malo mačje mete ali na vrh pritrdite igračo, da bo še bolj privlačna. Pohvalite svojo mačko, ker je uporabila steber ali kateri koli drug predmet, ki je sprejemljiv za praske.

#5 Kaznovanje vaše mačke deluje le, če jo ujamete, kako praska po prepovdanem predmetu. Če jih poskusite dejansko kaznovati, ne bodo vedele, kaj so storile narobe, in bi se vas lahko začele bati. Nikoli ne zakričite in ne udarite mačke za kazen: morda se vam bodo začele povsem izogibati.

#6 Če ujamete svojo mačko, ki “obdeluje prepovedano mesto”, jo prekinite z močnim hrupom (ploskajte z rokami, stresite pločevinko kovancev ali kamenčkov, udarite po steni) in njihovo praskanje preusmerite na enega od sprejemljivih predmetov. Naredite to dosledno, da jih naučite “kavč slabo, ostalo dobro.”

V kolikor pa nič ne pomaga pa imamo za Vas še zadnji nasvet ? #BREZSKRBI vedno lahko naročite nove prevleke za Vašo garnituro ali pa samo za del ali element ki je Vaši mački najbolj všeč!

Call Now Button