Skip to main content

Košarica

TUDI VAS TRESE?

Vas je že kdaj ˝streslo˝ ko ste se dotaknili kljuke, vrat od avtomobila, vodne fontane? Auč!
No potem že imate izkušnje s statično elektriko!

Vsaka še tako majhna stvar je sestavljena iz zelo majhnih, očem nevidnih delcev, ki jim pravimo atomi. Iz atomov je sestavljen svinčnik, pa tud naš nos.

Atom je sestavljen  iz atomskega jedra in elektronske ovojnice. Atomsko jedro pa sestavljajo protoni in nevtroni, ki so med seboj trdno povezani. V elektronski ovojnici pa se gibljejo elektroni. Nosilci naboja so  elektroni in protoni, saj imajo svoj enako velik električni naboj.

V osnovi statični naboj nastane, ko zunanja sila povzroči, da se elektroni izločijo iz atomov in jih zapustijo z presežkom protonov in neto pozitivnim nabojem. Elektroni se pripnejo na prejemni atom, ki bo posledično imel presežne elektrone in bil negativno nabit.

Podobno kot atomi, so tudi telesa okrog nas običajno električno nevtralna. Lahko pa se zgodi da se naelektrijo.

Najpogostejši vzroki za nastanek statične elektrike so trenje, tlak in razdvajanje.

Ta pojav lahko opazimo tudi pri tkaninah iz umetnih vlaken, saj so pretežno sintetični materiali naravno prevodni. Do elektrostatične naelektritve tako pride zaradi trenja med blagom v kombinaciji s suhim zrakom, saj dolgotrajna obdobja gretja povzročajo izsušitev zraka.

V teh primerih morate povečati vlažnost zraka v sobi npr., z lončnicami, vlažilnikom zraka ali s pršenjem po garnituri z antistatičnim pršilom, ki ga lahko naredite tudi sami!

#FEYDOM NASVETI ZA ODPRAVO STATIČNE ELEKTRIKE:

#1 Kupite vlažilnik zraka, ki ga lahko obesite na radiator in vanj dodate eterično olje, ter hkrati tudi prijetno odišavite prostor, enako pa lahko naredite tudi z nakupom avtomatskega vlažilnika zraka v kolikor nimate radiatorja ali pa vam ni všeč videz dodatka na radiatorju.

#2 Dodatno lahko dovajate vlago v prostor že, če puščate odprta vrata kopalnice, sušite mokro perilo v stanovanju, okrasite stanovanje z dodatnimi lončnicami.

#3 Sami naredite antistatično pršilo, tako da v steklenički s pršilom v razmerju 1 : 3 zmešate mehčalec z vodo in s tem rahlo popršite sedežno garnituro. V kolikor pa ste alergik ali ne uporabljate mehčalcev, vam priporočamo, da zmešate rahlo slano vodo v katero dodate nekaj kapljic naravnega eteričnega olja.

Tukaj pa si lahko ogledate kako nastane statična elektrika:

Call Now Button